Αξιοθέατα & Δραστηριότητες

 

 

 

xwria

Χωριά Πάρνωνα

Διαγράφοντας τα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, ο Πάρνωνας, γεμάτος έλατο και μαυρόπευκα, μυροβόλος, διάσπαρτος με παραδοσιακά χωριά και σηματοδοτημένα μονοπάτια, είναι ένα βουνό που προσφέρεται για on the road ανακαλύψεις. 

Με ορμητήριο τα Πούλιθρα, οι επισκέπτες του τόπου μπορούν να προγραμματίσουν πολλές εκδρομές σε βουνό και θάλασσα απολαμβάνοντας το δροσερό αεράκι του Μυρτώου και τη βαθιά φύση του Πάρνωνα. Μια μικρή επιλογή θα μπορούσε να είναι οι παρακάτω.

Πελετά

Μια εκδρομή σε αυτό το γραφικό ορεινό κεφαλοχώρι (υψόμετρο 660 μ.) του Πάρνωνα – με τα σφεντάμια, τις καρυδιές και τις περήφανες αιωνόβιες βελανιδιές – είναι μια εκδρομή στο χρόνο, σε μια Ελλάδα που δεν προδίδει την ταυτότητά της. Ενδείκνυται για πολύωρους και άνετους περιπάτους, ιδιαίτερα το απόγευμα κατά τη δύση του ήλιου. Τότε οι αρκαδικές οροσειρές παρουσιάζονται με όλες τις αποχρώσεις και σκιάσεις, από το σκούρο πράσινο μέχρι το γκρι μπλε, σαν παραμυθένιες. 

Στα πετρόχτιστα σπίτια του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τον μόχθο αλλά και το μεράκι των πετράδων των αλλοτινών καιρών. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι δεν έχουν επέμβει αλλά τα διατηρούν σε άριστη κατάσταση. 

Στα Πελετά φθάνουμε ακολουθώντας δύσκολο ανηφορικό δρόμο από τα Πούλιθρα, από τον οποίο όμως απολαμβάνουμε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς και μια θαυμάσια θέα προς το Μυρτώο Πέλαγος.  Κοντά στα Πελετά, προς τα ανατολικά και μετά το χωριό Πηγάδι, είναι η όμορφη παραλία του Φωκιανού. Ο δρόμος πρός τα δυτικά οδηγεί στο χωριό Κουνουπιά και από εκεί στο Μαρί, ένα χωριό με άφθονα νερά.

Τσιτάλια

Τα Τσιτάλια φημίζονται για το άριστο κλίμα τους και δημιουργούν από την πρώτη στιγμή στον επισκέπτη την κρυστάλλινη αίσθηση ισορροπίας ανάμεσα στο νου και την ψυχή. Απέχουν ένα τέταρτο από τη θάλασσα, παρά του ότι βρίσκονται πάνω στο βουνό. Ιδανικός τόπος καλοκαιρινών διακοπών, αφού η απόλαυση της θαλασσινής αύρας την ημέρα και η δροσιά του βουνού το απόγευμα και το βράδυ, σε κάνουν να μην θέλεις να τα εγκαταλείψεις.  

Η μοναδική θέα -από τον Προφήτη Ηλία- προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Ακροναυπλιά, το προσκύνημα στον ιστορικό σταυρό στην εκκλησία του Αη-Γιώργη και μια ήσυχη βόλτα προς το μνημείο του αγωνιστή του 1821 Δημητρίου Σάρρου αποζημιώνουν τον επισκέπτη. 

Φτάνουμε εκεί παίρνοντας το δρόμο με κατεύθυνση την Πλάκα. Στρίβουμε δεξιά για να δοκιμάσουμε μια φιδίσια διαδρομή εννέα χιλιομέτρων πάνω στο βουνό αγναντεύοντας κάτω το γραφικό Λεωνίδιο και τον καταπράσινο κάμπο του. Το πρώτο χωριό που συναντά είναι τα Τσιτάλια, ένα χωριό αγκαλιασμένο από το πράσινο.

Κοσμάς

Ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, ο Κοσμάς είναι προορισμός από μόνος του. Με πέτρινα σπίτια τριγυρισμένα από έλατα και καστανιές και μια μεγάλη ιστορική πλατεία, όπου δεσπόζει η πέτρινη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τα θεόρατα σκιερά πλατάνια τριγύρω αποτελεί σημείο συνάντησης πολλών ταξιδιωτών. 

Το χωριό βρίσκεται στα 1.150 μ. υψόμετρο και εδώ η Άνοιξη έρχεται κάπως αργοπορημένα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι από το μεσημέρι και μετά τζάκια και σόμπες αναλαμβάνουν δράση.

Ο δρόμος, μισής ώρας περίπου, είναι ανηφορικός, ανάμεσα στα βουνά και παράλληλα με τον ποταμό Δαφνώνα. Ωραία διαδρομή, με τις καστανιές να δίνουν τη θέση τους στα έλατα, όσο μεγαλώνει το υψόμετρο, ενώ κάπου στο βάθος, χωρίς να τα βλέπουμε, ακούγονται κουδούνια από πρόβατα.