Τσακώνικη Παράδοση

 

 

melitsana

Το κατ’εξοχήν τοπικό προϊόν είναι η φημισμένη Τσακώνικη Μελιτζάνα, η οποία καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τρόπο και μεράκι από τους ντόπιους παραγωγούς εδώ και δεκαετίες. 

Η Τσακώνικη μελιτζάνα – η οποία ωριμάζει νωρίτερα από τις άλλες - είναι η μόνη που έχει γλυκιά γεύση. Αυτό οφείλεται στον σπόρο της, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους και στο μικροκλίμα της περιοχής. 

Η επιφάνεια του φλοιού της είναι λεία και γυαλιστερή μωβ χρώματος με ραβδώσεις ανοιχτού μωβ, κατά μήκος του καρπού. Το μήκος της φθάνει 20-25 εκ. και 4-6 εκ. η διάμετρός της. 

Η καλλιέργειά της εξακολουθεί έως και σήμερα να γίνεται όπως παλιά: παίρνοντας τον σπόρο από μελιτζάνες που κρατούν οι παραγωγοί, τον ξηραίνουν στον ήλιο και τον χρησιμοποιούν στην επόμενη καλλιέργεια.

Ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική (με κυριότερο προϊόν το γλυκό κουταλιού μελιτζάνα).

Από το Μάρτιο του 1996 συγκαταλέγεται μεταξύ των 317 Ευρωπαϊκών Προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής της.