Αξιοθέατα & Δραστηριότητες

 

 

 

mones

Ο επισκέπτης του Μυρτώον μπορεί να συνδυάσει την εκδρομή του με τις εξής επιλογές:

Μονή της Έλωνας 

Η Μονή της Έλωνας, χτισμένη ψηλά στον απόκρημνο κόκκινο βράχο μέσα στο φαράγγι του Δαφνώνα, είναι από τα πιο όμορφα μοναστήρια της Αρκαδίας και συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστούς, που ανεβαίνουν τα κάθετα σκαλιά της για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, έργο του Αποστόλου Λουκά, που θεωρείται θαυματουργή. 

Το μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας απέχει 17 χλμ. απ’ το Μυρτώον (15 χλμ. από το Λεωνίδιο και 14 χλμ. από το χωριό Κοσμάς). Μπορείτε να το επισκεφθείτε με αυτοκίνητο μέσω της διαδρομής Λεωνίδιο - Έλωνα.

Για την επωνυμία της Μονής, που οφείλεται στην εικόνα της Παναγίας της Έλωνας, έχουν διατυπωθεί αρκετές ερμηνείες, όπως ότι προέρχεται από τα έλη της περιοχής, από την τσακώνικη λέξη «έουνη» που σημαίνει Ελεούσα ή ακόμη και από την λέξη «ελών» της αρχαίας αττικής διαλέκτου.

Η χρονολογία ίδρυσης της μονής δεν είναι γνωστή. Η παράδοση αναφέρει ότι ιδρύθηκε από δύο ασκητές, τον Δοσίθεο και τον Καλλίνικο, γύρω στο 1500 μ.Χ. Κατά την Τουρκοκρατία η μονή λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε πολλές φορές. Από το 1875 και μετά γνώρισε μέρες ευημερίας, με την αρωγή των κατοίκων της Κυνουρίας και των Σπετσών, ενώ στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εμψύχωση των αγωνιστών.

Η Μονή παλαιότερα ήταν αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή και από το 1797 είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι γυναικείο μοναστήρι.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου – Μονή της Σίντζας

Σε μια δύσβατη και βραχώδη περιοχή, δυτικά της πεδιάδας του Λεωνιδίου και στην κόγχη των απόκρημνων βουνών κρέμεται σχεδόν η Μονή της Σίντζας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. 

Όλα τα κτίρια στεγάζονται με κεραμίδια και είναι χτισμένα μέσα στο κοίλωμα του βράχου. Δε γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία ίδρυσης της Μονής, αλλά αναφέρεται η Μονή Σίντζα σε πατριαρχικό έγγραφο του 1622 με υπογραφή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφάνη. Πάνω δε από τη θύρα στο υπέρθυρο διαβάζουμε τη χρονολογία 1783, πιθανότατα χρονολογία ανακαίνισης. Σύμφωνα με τους μελετητές, η ανέγερση του μοναστηριού τοποθετείται ανάμεσα στο 1200-1300 μ.Χ.

Προσεγγίζει κανείς το Μοναστήρι μέσω ενός ομαλού χωματόδρομου που απέχει από τα Πούλιθρα 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου για τον πεζοπόρο, ενώ με το αυτοκίνητο η πρόσβαση γίνεται ευκολότερη. 

Αγία Κυριακή

Η σπουδαιότερη και παλαιότερη εκκλησία είναι της Αγίας Κυριακής, των αρχών του 18ου αιώνα, με εικόνα του Τιμίου Προδρόμου στο τέμπλο. Στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που είναι και η Μητρόπολη (αρχές 19ου αιώνα), μπορείτε να δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Μητρόπολης του Πραστού που έφεραν μαζί τους οι Πραστιώτες το 1826 για να γλιτώσει από τη φωτιά του Ιμπραήμ. Οι εικόνες του τέμπλου είναι του 17ου και 18ου αιώνα.