Αξιοθέατα & Δραστηριότητες

 

 

 

climbing leonidio

Αναρρίχηση στα βράχια του Λεωνιδίου

Αναμφισβήτητα, το Λεωνίδιο είναι ένας τόπος άρρηκτα συνδεδεμένος με την εντυπωσιακή 250 μέτρων ύψους ορθοπλαγιά,  τον Κοκκινόβραχο, υψώνεται εντυπωσιακά πάνω απ' τα στενά δρομάκια και τα λευκά σπίτια της πόλης. Πρόκειται για μια ονειρώδη πρόκληση για τον αναρριχητή, που δεσπόζει πάνω από το κέντρο της πόλης και μαγνητίζει το βλέμμα ακούσια.

Ο βράχος είναι καλής ποιότητας ασβεστόλιθος, ιδιαίτερα ευχάριστος στην αναρρίχηση. Το κράνος θεωρείται απαραίτητο. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, τότε που οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για αναρρίχηση στις νότιες ορθοπλαγιές της περιοχής, ο βράχος αυτός αποτελεί ξεχωριστό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού και αξίζει να προσελκύσει την προσοχή των αναρριχητών.

Ο προσανατολισμός της ορθοπλαγιάς, εντελώς νότιος, αποτρέπει τη διάθεση για σκαρφάλωμα τις πολύ ζεστές μέρες. Εκτός όμως από τις κύριες μεγάλες ορθοπλαγιές του «Κόκκινου βράχου» «Β» και «Γ» υπάρχουν κι άλλες μικρότερες (Α, Δ, Ε) πιο προσιτές λύσεις για τις ζέστες του καλοκαιριού.

Η κλασική αυτή διαδρομή, το πιλιέ της φωτιάς (= Πυλώνας της Φωτιάς), θεωρείται μικρογραφία μιας διάσημης πίστας του Yosemite National Park της Καλιφόρνια.

Περιπατητικά μονοπάτια

Στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Πουλίθρων, σε κοντινή απόσταση από την Μυρτώον, ακολουθήστε το παλαιό μονοπάτι που καταλήγει στο ορεινό χωριό Πηγάδι. Για να φτάσετε στο Πηγάδι περνάτε μέσα από τον οικισμό του Λογγαρίου, όπου κάποτε ήταν ένα μικρό ζωντανό χωριό.

Μια ακόμα «συνάντηση με το παρελθόν» έρχεται εάν ανηφορίσετε στην Επάνω Γειτονιά των Πουλίθρων και ακολουθήσετε το πλακόστρωτο παλαιό μονοπάτι που καταλήγει στα Χάνια του Πυργουδίου (Τσούμος). Αυτός ο περίπατος ήταν κάποτε ο μοναδικός δρόμος που ένωνε τα Πούλιθρα με τα Πελετά και την Κουνουπιά.

Φτάνοντας στην Επάνω Γειτονιά των Πουλίθρων, προτείνουμε να κάνετε σίγουρα μια στάση για να θαυμάσετε τα παραδοσιακά σπίτια αλλά και τα νεοκλασικά που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα.